Det er nu slået fast med syvtommer søm, at du undgår de giftige pesticiderester, hvis du vælger de økologisk dyrkede grøntsager og frugter fremfor de konventionelt dyrkede med sprøjtemidler. Det viser en stor kortlægning af alle Fødevarestyrelsens stikprøvekontroller fra 2014, som DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet for Miljø- og Fødevareministeriet. Som det ses nedenfor kan der være op til syv gange flere giftstoffer i konventionelt dyrkede frugter end de økologiske frugter.
Der er normalt meget fokus på pesticidrester, når man sammenligner økologiske og ikke-økologiske fødevarer, men sundhedsværdien på en række parametre er markant højere i økologisk frugt og grønt. Det viser et omfattende studie udgivet i tidsskriftet British Journal of Nutrition, hvor forskere har gennemgået al videnskabelig litteratur med sammenligninger af de to dyrkningsmetoder.
– Der dukker jo hele tiden nye undersøgelser op, som siger først det ene og så det andet, der forvirrer forbrugerne. Men det her studie er meget overbevisende, fordi de har undersøgt al relevant litteratur og fundet markant forskel, og fordi de kigger på den samlede sundhedsværdi, siger professor Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen.
Ganske som de danske undersøgelser var der ikke overraskende også et langt større indhold af pesticider i den konventionelle frugt. Ifølge undersøgelsen er det fire gange mere sandsynligt at finde sprøjtegifte i de traditionelle produkter. Og flere af de pesticider, der er tilladt i EU, er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
– De kan både give for tidlig pubertet hos piger og misdannede kønsorganer hos drenge, så jeg vil helt fraråde gravide og børn at spise konventionel frugt og grønt, siger Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen.
Der er 50 procent mindre indhold af tungmetallet cadmium i økologisk frugt og grønt. Et tungmetal, der kan lede til kræft, hormonforstyrrelser og udviklingsforstyrrelser i hjernen.
De store mængder af pesticider og forskellige giftstoffer i den konventionelle kost er ifølge læge og professor i miljømedicin Phillippe Grandjean meget alvorlige.
– Hvis man spørger myndighederne, så siger de, at der ikke er noget at være nervøse for, fordi de pesticidrester, der findes i danske levnedsmidler, gennemgående er under grænseværdierne. Men jeg er uenig, fordi man f.eks. kan se, at vi finder høje mængder i urinen af det stof, der hedder chlorpyrifos. Det er et insektmiddel, som er forbudt i Danmark, men findes i forskellige levnedsmidler, som importerede vindruer og havregryn. Der er lavet undersøgelser i USA på børn, hvis mødre er blevet eksponeret for det her pesticid under graviditeten, og der har man set, at fra niveauer, der ikke er så forskellige fra dem, der er lavet her, der er en negativ påvirkning af barnets hjerne. Så jeg råder alle gravide til at spise økologisk. Og Phillippe Grandjean er da heller ikke i tvivl om, at de nuværende fastsatte grænseværdier for pesticider er alt for høje:
– Fødevarestyrelsen baserer deres grænseværdier på dyreforsøg. Jeg er læge og baserer min holdning på undersøgelser der er lavet på mennesker og børn. Og når de undersøgelser viser, at niveauer som det her kan gøre skade på hjernens udvikling, så er det altså mig der har ret – og ikke rotter og fødevarestyrelsen. Læs også artiklen om at ukontrollerede kemikalier giver børn hjerneskader Videnskab.dk.
Skrevet af neuropraktiker Larz Thielemann, november 2015.